Martial Arts Enschede

Wanneer je op zoek bent naar martial arts in Enschede dan mag Europese krijgskunst bij De Vechtschool niet ontbreken in je zoektocht! De Vechtschool specialiseert zich in Historische Europese krijgskunst uit het oude Europa, onderdeel van ons eigen cultureel erfgoed. Deze krijgskunst omvat alles wat je in martial arts zoekt: ongewapend en gewapend vechten met wapens als zwaarden, stokken en messen. Zelfverdediging, veiligheid en plezier zijn onze belangrijkste uitgangspunten, ongeacht of je deze vorm van martial arts in Enschede beoefent als sport, nodig hebt in je professionele leven of inzet om weerbaarder te worden. 

Praktische informatie Martial Arts Enschede

Voor wie?

Voor martial arts in Enschede is De Vechtschool een van de beste plekken. De training Europese krijgskunst is geschikt voor:

 • mannen en vrouwen
 • vanaf 17 jaar
 • absolute beginners en gevorderden
 • iedereen, ongeacht fysieke conditie

Door wie?

Lessen Europese krijgskunst krijg je van trainers Bas de Groot, Maarten van Megen en Matteo Brunetti.

Lestijden en onderwerpen *


Dag Tijd Onderwerp
Maandag 19:45-21:45 Gemixt ongewapend en gewapend
Woensdag 19:45-21:45 Weerbaarheid en & zelfverdediging (ongewapend en korte wapens: mes, dolk, etc)
Vrijdag 19:45-21:45 Langzwaard en andere lange wapens

Locatie

Gymzaal Zeggeltlaan
Zeggeltlaan 10
7514 DH Enschede

Kosten

Het maandelijkse cursusgeld bedraagt € 40,-.
Hiervoor mag je elke week * drie lessen van twee uur volgen.

* Met uitzondering van erkende vrije dagen, bouw- en kerstvakanties

Martial arts Enschede: Europese krijgskunst

De Europese krijgskunst is een vechtsport gebaseerd op de kennis die we hebben van het vechten in de 13e tot en met de 16e eeuw. Op papieren gevechtsmanuscripten staat uitvoerig beschreven hoe in die tijd gevochten werd en met welke wapens men dat deed. Het uitdagende aan Europese krijgskunst is dat het een complete vechtsport is met een mix tussen gewapend en ongewapend vechten. Je leert stoten, snijden en slaan met wapens en doet dit vanuit liggende, zittende en staande posities. Ook leer je veilig bewegen, rollen en valbreken en leer je je tegenstander werpen en klemmen. 

Waarom Europese krijgskunst in plaats van andere martial arts?

Wereldwijd komen alle martial arts voort uit oude krijgskunsten. Martial arts als aikido, jiujitsu en judo zijn allemaal gebaseerd op de Europese krijgskunst. Door de jaren heen zijn deze moderne martial arts competitiever geworden en draait het steeds minder om zelfverdediging. Dat is bij Europese krijgskunst bij De Vechtschool anders: zelfverdediging is ons uitgangspunt! Bij De Vechtschool leer je jezelf verdedigen in een onveilige situatie waarin je de underdog bent. Dit in tegenstelling tot moderne martial arts waarbij gelijkheid wordt gecreëerd door te werken met gewichtsklassen of beheersingsniveaus. Bovendien beperken moderne martial arts zich tot bijvoorbeeld alleen slaan of schoppen, terwijl Europese krijgskunst technieken, bewegingen en posities combineert. Je leert echt je hele lichaam en elk wapen inzetten om jezelf en andere te verdedigen, redden en bevrijden. 

Martial arts en wapens: welke wapens gebruikt de Europese krijgskunst?

Bij de meeste martial arts in Enschede worden geen of een beperkt aantal wapens gebruikt. Maar juist in onveilige situaties kan een agressor elk wapen kiezen om je mee te bedreigen. Zelfs een alledaags voorwerp! Bij de Europese krijgskunst wordt dan ook getraind met wapens als zwaarden, dolken, korte en lange stokken en geïmproviseerde wapens. Ook is het mogelijk om extra lessen, workshops of seminars te volgen waarin je bijvoorbeeld traint met schilden en meswerpen. 

Waarom martial arts beoefenen met wapens?

Het belangrijkste ‘wapen’ dat je hebt, is je eigen lichaam. Dat is ook de basis van de Europese krijgskunst: leren vechten en jezelf beschermen zonder wapens. Je leert echter ook omgaan met wapens als zwaarden en messen. Hoewel je je waarschijnlijk nooit hoeft te verdedigen tegen iemand die je te lijf gaat met een zwaard, zijn er wel goede redenen om tóch te trainen met een zwaard:
 1. Door zelf een zwaard te hanteren ontdek je dat je veel veiliger en efficiënter kan bewegen dan hoe dat wordt gedaan in films en televisieseries.
 2. Omdat de meeste martial arts in een veilige setting worden beoefend, worden gevaren onderschat. Wanneer je vecht tegen iemand met een zwaard, sta je strak van adrenaline. Bij De Vechtschool leer je precies hoe te handelen.
 3. Door het zwaardvechten leer je omgaan met de spanning die dat met zich meebrengt, zeker wanneer je zelf met een korter wapen vecht of geen wapen hebt. Je leert deze spanning beter reguleren. Dit leidt ertoe dat je uiteindelijk beter met stress kunt omgaan.

Waarom is De Vechtschool de goede plek voor jou?

Uniek aan onze martial arts school in Enschede is dat je bij ons écht leert hoe je je verdedigt in een situatie die op het eerste gezicht uitzichtloos lijkt. Daarnaast noemen we nog acht redenen:
 1. Je leert ook anderen beschermen en bevrijden uit bedreigende situaties.
 2. Je leert sociale en fysieke conflicten te voorkomen, te de-escaleren en op te lossen zonder gewelddadig te worden.
 3. Doordat je weet dat je jezelf kunt verdedigen, groeit je gevoel van veiligheid. Dit verlaagt chronische stress. Bovendien weet je ook beter om te gaan met acute stress.
 4. Door een verbeterd zelfvertrouwen durf je in het dagelijks leven effectieve beslissingen te nemen en doortastend op te treden.
 5. Met Europese krijgskunst train je je lichaam. Je bent fysiek bezig waardoor je sterker, leniger en mobieler wordt. Bovendien verbeter je je conditie. Dit heeft natuurlijk ook een mentale uitwerking!
 6. Je werkt ook aan je meta-vaardigheden met Europese krijgskunst. Denk aan doorzettingsvermogen, kritisch denken, stressbeheersing en non-verbale communicatie. Het verbeteren van deze vaardigheden helpt je op je werk en in je sociale leven.
 7. De Vechtschool heeft relaxte en sociale leden zonder opgepompte ego’s.
 8. Last but not least: Europese krijgskunst is bovenal ontzettend gaaf!