Europese Krijgskunst

De Historische Europese krijgskunst is de collectie van onze 'eigen' krijgstraditie. Denk aan zwaardvechten, stokvechten, mesvechten en ongewapend vechten. De Vechtschool biedt hier trainingen in aan voor zowel mannen als vrouwen vanaf ongeveer 18 jaar met een volwassen mentaliteit. Het belangrijkste is dat je plezier beleeft aan deze krijgskunst, ongeacht of je het als sport beoefent, het professioneel nodig hebt of als zelfverdediging leert tegen menselijke roofdieren. De trainingen zijn zeer geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Zij trainen met elkaar en leren van elkaar.

Praktische informatie Europese Krijgskunst

Voor wie?

Voor Europese krijgskunst in Enschede is De Vechtschool een van de beste plekken. De training Europese krijgskunst is geschikt voor:

 • mannen en vrouwen
 • vanaf 17 jaar
 • absolute beginners en gevorderden
 • iedereen, ongeacht fysieke conditie

Door wie?

Lessen Europese krijgskunst krijg je van trainers Bas de Groot, Maarten van Megen en Matteo Brunetti.

Lestijden en onderwerpen *


Dag Tijd Onderwerp
Maandag 19:30-21:30 Gemixt ongewapend en gewapend
Woensdag 19:30-21:30 Weerbaarheid en & zelfverdediging (ongewapend en korte wapens: mes, dolk, etc)
Vrijdag 19:30-21:30 Langzwaard en andere lange wapens

Locatie

Gymzaal Zeggeltlaan
Zeggeltlaan 10
7514 DH Enschede

Kosten

Het maandelijkse cursusgeld bedraagt € 40,-.
Hiervoor mag je elke week * drie lessen van twee uur volgen.

* Met uitzondering van erkende vrije dagen, bouw- en kerstvakanties

Wat is Europese krijgskunst?

Europese krijgskunst is een complete krijgskunst! Waar veel vechtsporten zich beperken tot bijvoorbeeld alleen slaan, schoppen, worstelen of gewapend/ongewapend trainen, biedt Europese krijgskunst dit allemaal. Het is een mix tussen gewapend en ongewapend trainen waarbij je leert om te stoten, slaan en snijden. Je leert alles over klemmen, worpen, rollen en valbreken. Je maakt gebruik van liggende, zittende en staande posities.
Europese krijgskunst is gericht op jouw persoonlijke veiligheid!

Welke wapens gebruik je bij Europese krijgskunst?

Het belangrijkste ‘wapen’ is je eigen lichaam. De basis van Europese krijgskunst is dat je ongewapend leert vechten en jezelf leert beschermen. Daarnaast leer je omgaan met het zwaard, de dolk & het mes, de korte & lange stok en geïmproviseerde wapens. Bij De Vechtschool focussen we ons op zelfverdediging, maar hoe gaat dat samen met zwaardvechten of het gebruik van andere wapens? Waarschijnlijk hoef je je nooit te verdedigen tegen een zwaard. Toch zijn er 5 goede redenen om in zelfverdedigingslessen wel te trainen met zwaarden of andere wapens.
 1. Door tv-series, films en het beoefenen van vechtsporten hebben mensen een inefficiënte en vooral onveilige methode van vechten aangeleerd. Zwaardvechten maakt de fouten hierin direct duidelijk en zorgt dat je veiliger gaat bewegen. 
 2. De meeste vechtsporten zijn relatief ongevaarlijk. Hierdoor is het gemakkelijk om de gevaren te onderschatten. Zodra je tegenover een zwaard staat, staan al je vezels op scherp en weet je direct hoe je moet handelen. 
 3. Je leert je om tegen wapens te verdedigen ongeacht welke vorm dit wapen heeft en ongeacht of het scherp of bot is. Een wapen kan ook een dagelijks gebruiksvoorwerp zijn waarmee iemand jou bedreigd.
 4. Het zwaard geeft een subtiele vorm van spanning waardoor je beter met stress leert omgaan, zeker als je zelf een korter wapen hebt of helemaal ongewapend bent;
 5. Omdat zwaardvechten fantastisch is!
Bij De Vechtschool kan je ook extra lessen, workshops of seminars volgen over het gebruik van andere 

wapens, schilden en meswerpen. 

Waarom kies je voor Europese krijgskunst bij De Vechtschool?

Bij De Vechtschool staat zelfverdediging centraal! Dit is uniek voor organisaties die zich bezig houden met Europese krijgskunst. Bij de meeste organisaties zien Europese krijgskunst als een competitieve vechtsport, terwijl wij zelfverdediging en de daarbij behorende veiligheid voor jezelf en anderen als uitgangspunt nemen. 

10 redenen waarom je kiest voor Europese krijgskunst bij De Vechtschool:

 1. Je leert om jezelf in underdog situaties te verdedigen.
 2. Je leert ook om anderen te beschermen en te bevrijden vanuit die situaties. 
 3. Je weet hoe je sociale en fysieke conflicten op kan lossen door deze te voorkomen en te de-escaleren en niet door gewelddadig te worden.
 4. Door zelfverdediging en het gevoel van veiligheid verlaag je chronische stress en weet je hoe je met acute stress om moet gaan. 
 5. In leert in het dagelijks leven om effectieve beslissingen te nemen en daar naar te handelen.
 6. Bij De Vechtschool leer je om op een veilige manier met een zwaard om te gaan. 
 7. Europese krijgskunst is een fysieke sport. Je wordt fysiek en mentaal sterker, wordt leniger en mobieler en verbetert je conditie.
 8. Europese krijgskunst heeft een positieve invloed op je meta-vaardigheden. Je verbetert je doorzettingsvermogen, kritisch-denken, stressbeheersing, wilskracht en lichaamstaal.
 9. Deze verbeterde meta-vaardigheden helpen je in het dagelijks leven in en buiten je werk of sociale leven.
 10. Bij de Vechtschool hebben we een relaxte en sociale groep waar ego’s niet lang overeind blijven staan.

Europese krijgskunst is vooral heel leuk!

Lijkt dit je wat? Probeer het uit, neem contact op voor meer informatie


Wat bereik je met Europese krijgskunst?

Bij Europese krijgskunst maakt het niet uit wat jouw persoonlijke doelen zijn. Je zit altijd op de goede plek bij ons! In onze training kiezen we bewust voor zelfverdediging en leggen daarmee de lat met wat we willen bereiken hoog. Zelfverdediging vanuit underdog situaties zorgt dat je snel, effectief en vooral veilig moet handelen. Dat leer je bij ons!

Met Europese krijgskunst:

 • werk je aan zelfverdediging;
 • word je weerbaarder;
 • doe je mee met HEMA competities, zie volgende alinea;
 • ben je fysiek aan het trainen;
 • train je in een groep waar geen ego’s overheersen;
 • beoefen je de historische krijgskunst uit ons eigen cultureel erfgoed.
 • doe je sociale contacten op in een actieve, leuke en ontspannen sfeer;
 • verbeter je jezelf mentaal en fysiek.

Vechtsporten vs Europese krijgskunst

Ook als je gewoon een leuke vechtsport wilt beoefenen, zit je bij Europese krijgskunst goed! Wereldwijd komen alle vechtsporten voort uit de oude krijgskunsten, ook al wordt het in de volksmond vechtsport genoemd. Alle moderne vechtsporten zoals worstelen, schermen, boksen, savate, kickboksen, aikido, jiujitsu en judo zijn gebaseerd op Europese krijgskunst. Door de eeuwen heen zijn bovenstaande vechtsporten steeds competitiever geworden en kwamen ze steeds verder van zelfverdediging te staan. Vechtsporten zijn nog steeds effectief en je kan jezelf hier mee verdedigen, maar ze zijn beperkter dan Europese krijgskunst is. Vechtsporten zijn meestal gericht op het creëren van een zo eerlijk mogelijke situatie, bijvoorbeeld door techniek te beperken of door te werken in gelijke gewichtsklassen. Terwijl wanneer jij jezelf (of iemand anders) moet verdedigen je meestal in een uiterst onveilige situatie werkt waarin jij de underdog bent. Bij Europese krijgskunst leer je om vanuit die situatie jezelf te verdedigen en te bevrijden. Je leert om conflicten op te lossen zonder geweldadig te worden.

Historische Europese Martial Arts

Historische Europese Martial Arts (HEMA) is de internationale benaming voor Europese krijgskunst. Door de millennia heen is Europa één groot slagveld geweest. Met dank aan haar centrale ligging is Europa een smeltkroes van volkeren en daarmee geweest. Men moest zich verdedigingen tegen bedreigingen van zowel binnen als buiten. Dit heeft geleid tot een vechtsysteem dat zich keer op keer heeft bewezen. Door de komst van vuurwapens is onze historische krijgstraditie verslechterd. De moderne vechtsporten zoals boksen, worstelen en karate zijn slechts sportieve overblijfselen van deze zeer effectieve en praktische krijgskunst.

Gelukkig is er in de Middeleeuwen en de Renaissance veel op papier gezet in woord en beeld, ondersteund door archeologische vondsten. De Vechtschool doet hier onderzoek naar, test de resultaten en beoefent de Historische Europese Martial Arts meerdere keren per week.

Het blijkt dat de HEMA krijgskunst zeer compleet en schaalbaar inzetbaar is. Van een verbaal conflict tot fysieke conflicten met meerdere personen, al dan niet met wapens. Door deze schaalbaarheid is deze krijgskunst zeer geschikt voor uiteenlopende doelen van de beoefenaar; of je het als sport beoefent, zelfverdediging leert of het professioneel nodig hebt.

Nieuwsgierig? Neem contact met ons op voor meer informatie