Vechtsport Enschede

Ben jij op zoek naar vechtsport in Enschede? Wil jij gewapend en ongewapend leren vechten en verdedigen? En bovenal: wil jij plezier beleven aan het beoefenen van vechtsport in Enschede? Dan is De Vechtschool is de plek voor jou! Met een relaxte en sociale groep beoefenen we Europese krijgskunst: een complete krijgskunst die vooral gericht is op jouw persoonlijke veiligheid. Onze trainingen zijn voor zowel beginners als gevorderden; mannen en vrouwen vanaf 17 jaar zijn welkom!

Praktische informatie Vechtsport Enschede

Voor wie?

Voor vechtsport in Enschede is De Vechtschool een van de beste plekken. De training Europese krijgskunst is geschikt voor:

 • mannen en vrouwen
 • vanaf 17 jaar
 • absolute beginners en gevorderden
 • iedereen, ongeacht fysieke conditie

Door wie?

Lessen Europese krijgskunst krijg je van trainers Bas de Groot, Maarten van Megen en Matteo Brunetti.

Lestijden en onderwerpen *


Dag Tijd Onderwerp
Maandag 19:30-21:30 Gemixt ongewapend en gewapend
Woensdag 19:30-21:30 Weerbaarheid en & zelfverdediging (ongewapend en korte wapens: mes, dolk, etc)
Vrijdag 19:30-21:30 Langzwaard en andere lange wapens

Locatie

Gymzaal Zeggeltlaan
Zeggeltlaan 10
7514 DH Enschede

Kosten

Het maandelijkse cursusgeld bedraagt € 40,-.
Hiervoor mag je elke week * drie lessen van twee uur volgen.

* Met uitzondering van erkende vrije dagen, bouw- en kerstvakanties

Vechtsport Enschede: denk eens aan Europese Krijgskunst

Er zijn weinig andere vechtsporten die zoveel uitdaging bieden als de Europese krijgskunst! Gebaseerd op historische gevechtsmanuscripten uit de 13e tot de 16e eeuw, leer je in de Europese krijgskunst vechten zoals dat gebeurde in het oude Europa. In tegenstelling tot veel andere vechtsporten, is de Europese krijgskunst een complete krijgskunst. Je beperkt je niet alleen tot slaan of schoppen, je leert je lichaam als geheel in te zetten vanuit liggende, zittende en staande posities. Je combineert slaan, schoppen en worstelen en gebruikt daarbij afwisselend wapens waarmee je stoot, slaat of snijdt. Ook leer je hoe je iemand klemt, hoe je efficiënte worpen uitvoert, rolt en hoe je je val moet breken. Natuurlijk leer je ook hoe je jezelf kunt verdedigen en beschermen, sterker nog: bij De Vechtschool staat zelfverdediging centraal! Met Europese krijgskunst red jij je uit elke bedreigende situatie.

Met welke wapens leer je vechten bij De Vechtschool?

Bij Europese krijgskunst is je eigen lichaam het belangrijkste wapen. De basis is immers dat je ongewapend leert vechten en verdedigen. Aanvullend daarop train je met wapens als het zwaard, dolken, messen, korte en lange stokken en geïmproviseerde wapens. Vooral het zwaardvechten is een spannende methode die tot de verbeelding spreekt! Weet je dat het heel belangrijk is om te trainen met wapens? We geven je 5 goede redenen om gewapend te trainen:
 1. Door te gaan zwaardvechten leer je hoe je tijdens een gevecht écht moet bewegen. Wat je ziet in tv-series en films, zijn vaak inefficiënte en onveilige methodes. 
 2. Veel vechtsporten beoefen je zonder wapens of zwaarden en hierdoor voel je niet wat er met je lichaam gebeurt wanneer je écht moet vechten tegen een gewapend persoon. Door gewapend te trainen, weet je precies wat je moet doen als je in zo’n situatie terechtkomt.
 3. Door gewapende trainingen bij De Vechtschool leer je je verdedigen tegen elk wapen, ongeacht welke vorm het heeft en of het scherp of bot is. Uiteindelijk kan iemand ook een alledaags voorwerp gebruiken om je te bedreigen.
 4. Je leert door het zwaardvechten beter met stress omgaan. Zeker wanneer je zelf een korter of geen wapen hebt!
 5. Zwaardvechten is écht fantastisch om te doen!
Bij De Vechtschool kun je ook terecht als je wilt trainen met andere wapens, schilden of meswerpen. Hiervoor kun je extra lessen, workshops en seminars volgen.

Vechtsport in Enschede bij De Vechtschool

Je weet nu waarom Europese krijgskunst zo fantastisch is om te beoefenen. Maar waarom moet je nou juist bij De Vechtschool zijn als je een vechtsport zoekt in Enschede? De reden is vrij eenvoudig: uitgangspunten van De Vechtschool zijn zelfverdediging, jouw veiligheid en de veiligheid van de mensen waarmee je traint. En dan zijn er nog deze allerbelangrijkste redenen om eens een kijkje te nemen bij De Vechtschool: 
 1. Zelfverdediging
  Bij De Vechtschool leren we je hoe je jezelf verdedigt in een underdog-situatie en hoe je in zo’n situatie snel en veilig handelt. Je leert jezelf redden en bovendien leer je hoe je ook anderen kan beschermen en bevrijden uit bedreigende situaties. Wanneer je je zelf kunt verdedigen, creëer je voor jezelf een gevoel van veiligheid. Dit verlaagt chronische stress en geeft je handvatten om met acute stress om te gaan. 
 2. Fysieke training
  Europese krijgskunst is een sport waarbij je je fysiek traint. Je uithoudingsvermogen wordt beter, je wordt leniger en sneller én je wordt sterker. Zowel fysiek als mentaal. Deze fysieke voordelen helpen je trouwens enorm bij het zwaardvechten!
 3. Conflictbeheersing
  Door de trainingen bij De Vechtschool leer je hoe je sociale en fysieke conflicten voorkomt, de-escaleert en oplost zonder gewelddadig te worden. Bovendien word je weerbaarder en groeit je zelfvertrouwen.
 4. Meta-vaardigheden
  Door het trainen bij De Vechtschool verbeter je (bijna ongemerkt!) verschillende meta-vaardigheden. Denk hierbij aan doorzettingsvermogen, kritisch denken, stressbeheersing, wilskracht en non-verbale communicatie. Deze vaardigheden helpen je in het dagelijks leven, zowel thuis als op werk en maken het makkelijker om in het dagelijks leven effectieve beslissingen te nemen en daarnaar te handelen.
 5. Plezier
  Misschien hoort ‘plezier’ eigenlijk wel op nummer 1 in deze lijst! Europese krijgskunst is vooral heel erg leuk. Bij De Vechtschool houden we niet van overheersende ego’s, maar zorgen we voor een sociaal veilige en fijne omgeving!

Europese krijgskunst kan worden beoefend door mannen en vrouwen vanaf ongeveer 17 jaar. Ook ‘oudere jongeren’ (onze oudste leerling is boven de 50) zijn van harte welkom en kunnen door de opbouw van de lessen en oefeningen prima meetrainen. De trainingen worden gegeven door Bas de Groot, Maarten van Megen en Jildou Zwamborn.

Tip!

 • Geen conditie? Geen probleem! Die krijg/verbeter je bij ons.
 • Geen ervaring? Geen probleem! Ook absolute beginners zijn welkom.
 • Geen jonkie? Geen probleem! Europese krijgskunst is geschikt voor alle leeftijden.